SUUHYGIENIA

Hyvän suuhygienian tuloksena suu näyttää terveeltä eikä hengitys haise.

  • Hampaat ovat puhtaat, eikä niissä ole plakkia.
  • Ikenet ovat vaaleanpunaiset eivätkä ne hampaita harjatessa tai hammaslankaa käytettäessä vuoda verta.
  • Pahanhajuinen hengitys ei ole jatkuva ongelma.

 

Miten ylläpidät hyvää suuhygieniaa?

Hyvä suuhygienia on tärkeää, kun haluat terveet hampaat ja ikenet. Sen lisäksi, että terveet hampaat saavat sinut näyttämään terveeltä ja hyvinvoivalta, ne vaikuttavat myös siihen, että voi syödä ja puhua kunnolla. Hyvä suuhygienia on tärkeää koko hyvinvoinnin kannalta.

Päivittäinen hampaiden harjaus sekä hammaslangan käyttö ehkäisee hampaiden ja ienten sairauksia. Se on vähemmän kivuliasta, paljon helpompaa sekä halvempaa, kuin hoitaa jo syntyneitä hammassairauksia.

Säännöllisten hammaslääkäri- tai suuhygienistikäyntien välillä on hyvä noudattaa muutamia yksinkertaisia hampaidenhoito-ohjeita, joiden avulla voi pienentää riskiä reikien (karieksen), ientulehduksen (gingiviittin) sekä muiden hampaiden ongelmien syntyyn. Ohjeet ovat:

  • Harjaa hampaat huolellisesti kahdesti päivässä ja käytä hammaslankaa päivittäin.
  • Syö terveellisesti ja vältä välipaloja ruoka-aikojen välillä.
  • Käytä fluoria sisältävää hammastahnaa.

 

 

Kuinka ravinto vaikuttaa suun terveyteen?

Sen lisäksi, että terveellisellä ja oikeanlaisella ravinnolla on tärkeä merkitys ihmisen terveydelle, on sillä suuri merkitys myös suun terveydelle. Monipuolinen ravinto ehkäisee reikiä ja vahvistaa myös luonnollista vastustuskykyä suun tulehduksia vastaan. Kuiturikas ravinto, kuten hedelmät, vihannekset ovat paljon parempaa ravintoa kuin pehmeä, tahmea ja paljon sokeria sisältävä ravinto.

Jokaisen sokeria tai tärkkelystä sisältävän ruoan tai juoman nauttimisen jälkeen alkaa vähintään 20 minuuttia kestävä happohyökkäys, jonka aikana plakin bakteerit muodostavat kiillettä vaurioittavia happoja. Kiilteen vaurioita voi minimoida vähentämällä välipalojen määrää ja valitsemalla välipaloiksi ravintorikasta ruokaa, kuten juustoa, raakoja vihanneksia, maustamatonta jugurttia tai hedelmiä.

 

 

 

SUUN SAIRAUDET JA ONGELMAT

PLAKKI

Plakki on vaaleaa ja tahmeaa peitettä jota bakteerit muodostavat hampaan pinnalle. Plakki edesauttaa reikien syntymistä ja aiheuttaa iensairauksia. Syljen kalkki ja plakin bakteerit muodostavat kovettuessaan hammaskiveä.

Plakkia muodostuu suussa koko ajan ja siksi sitä on kaikkien hampaissa. Bakteerit käyttävät ruokaa ja sylkeä ravinteinaan muodostaen lisää plakkia sekä hampaita vahingoittavia happoja. Happohyökkäysten seurauksena hampaiden kiille syöpyy muodostaen vähitellen reikiä. Jos plakkia ei puhdisteta säännöllisesti, saattaa se ärsyttää ientä aiheuttaen ientulehduksen (punainen, turvonnut ja verta vuotava ien).

Plakin poistamatta jättäminen voi aiheuttaa pahanhajuista hengitystä ja ja hampaiden reikiintymistä. Jos plakkia ja bakteereja jää ikeniin, voi se ajan myötä johtaa ientulehdukseen.

PAHANHAJUINEN HENGITYS

Plakin bakteerit tuottavat haisevia rikkiyhdisteitä, jotka aiheuttavat pahanhajuisen hengityksen. Pahanhajuisen hengityksen aiheuttajia ovat esimerkiksi tietyt ruuat, alkoholi tai tupakka, huono suuhygienia, parodontiitti, diabetes, kuiva suu, nenän tai nielun tulehdukset tai jopa tietyt systeemiset sairaudet.

On tärkeää puhdistaa suu huolellisesti kahdesti päivässä hammasharjalla ja fluoripitoisella, antibakteerisella hammastahnalla sekä hammaslankaa käyttämällä, jotta saadaan puhdistettua kaikki ruoanjäämät ja plakki hampaista, hammassilloista ja implantaateista. Myös kieli tulee harjata puhtaaksi, jotta hajua aiheuttavien bakteerien määrä kielellä vähenee.

 

KARIES

Reikien muodostamiseksi hampaissa on oltava plakkia (bakteeripäällyste). Bakteerit muuttavat hiilihydraatit hapoksi ja happo syövyttää hampaan kiillettä. Ensin ilmenee "alkavia" reikiä. Ne voidaan pysäyttää hyvällä suuhygienilla ja hiilihydraatteja rajoittamalla. Kun reikä suurenee, se jatkuu läpi hammasluuhun. Reikä pitää tällöin paikata. Hiilihydraattien saanti on merkittävä karieksen aiheuttaja.

Kuinka voin estää hampaiden reikiintymisen?

  • Harjaa kahdesti päivässä

  • Käytä fluoria eli hampaita vahvistavaa ja reikien syntymistä estävää ainetta sisältävää hammastahnaa tai suuvettä.

  • Puhdista hammasvälit hammaslangalla päivittäin poistaaksesi plakin, jota hammasharja ei pysty poistamaan.

  • Pidä ruokavaliosi terveellisenä ja vältä sokeria sisältäviä ruokia ja juomia.

  • Käy noin kuuden kuukauden välein hammaslääkärissä puhdistuksessa ja tarkistuksessa.

  • Muista vaihtaa hammasharja aina, kun se näyttää kuluneelta, tai kolmen kuukauden välein, koska mitä uudempia harjakset ovat, sitä enemmän plakkia ne poistavat.

HAMMASKIVI

Hammaskivi on käytännössä kovettunutta plakkia. Hammaskiveä voi syntyä sekä ienrajan ylä-, että alapuolelle, jossa se voi ärsyttää ikeniä. Hammaskivi muodostaa epätasaisen pinnan johon bakteerien on helppo kerääntyä. Tämä taas saattaa johtaa kariekseen.

Sen lisäksi, että hammaskivi on haitaksi hampaiden terveydelle, se myös kosmeettinen haitta. Huokoisuutensa takia hammaskivi värjääntyy helposti esimerkiksi kahvista ja tupakasta, ja saattaa aiheuttaa myös pahanhajuista hengitystä.

Plakin ollessa väritöntä ja vaikeasti huomattavaa peitettä, hammaskivi on suhteellisen helposti havaittavaa peitettä ienrajan yläpuolella. Yleisin merkki hammaskivestä on keltainen tai ruskea kova peite ienrajan läheisyydessä. Varmin tapa havaita ja poistaa hammaskivi on käydä hammaslääkärillä.

Paras tapa ehkäistä hammaskiveä on hampaiden huolellinen puhdistus kahdesti päivässä. Hammaskiveä voi myös ehkäistä käyttämällä esimerkiksi hammastahnaa, joka ehkäisee plakin muodostumista hammaskiveksi.

Hammaskiveä voi poistaa ainoastaan hammaslääkäri tai suuhygienisti. Hammaskivi poistetaan erityisillä hammaskivi-instrumenteilla tai ultraäänellä.

IENTULEHDUS

Ientulehduksia on kolmen asteisia:

  • Gingiviitti (ientulehdus):  Ienrajaan kerääntyneen plakin aiheuttama ikenen tulehtuminen. Jos plakkia ei poisteta päivittäin, syntyy vähitellen aineita, jotka aiheuttavat ientulehduksen. Tulehdus ilmenee usein verenvuotona hampaita harjatessa. Jos tulehdus ei ole levinnyt leukaluuhun ja hampaan kiinnityskudoksiin, se voidaan yleensä parantaa helposti noudattamalla hammaslääkärin ohjeita.
  • Parodontiitti:  Jos ientulehdus pääsee pahenemaan parodontiitiksi, se tarkoittaa että leukaluu sekä hampaan kiinnityskudokset ovat vahingoittuneet. Ientaskut syventyvät ja niihin kerääntyy plakkia ja hammaskiveä. Oikeanlainen hoito hammaslääkärin luona voi estää laajemmat vahingot.
  • Edennyt parodontiitti:  Tähän vaiheeseen edennyt parodontiitti on jo tuhonnut suuren osan hampaan kiinnityskudoksesta sekä leukaluusta. Seurauksena hampaat voivat liikkua ja jopa irrota. Tämä voi myös vaikuttaa pureskeluun ja puhumiseen. Ellei tulehdus parane tehokkaallakaan hoidolla, voi olla välttämätöntä poistaa koko hammas.

 

Iensairauksia esiintyy kaiken ikäisillä. Mitä aikaisemmassa vaiheessa tulehdus hoidetaan, sitä todennäköisemmin se paranee hyvin. Seuraavien oireiden ilmetessä tulisi ottaa yhteyttä hammaslääkäriin mahdollisimman pian:

  • Ien on punainen, turvonnut tai herkkä.
  • Ien vuotaa hampaiden harjauksen yhteydessä verta tai hammasvälit ovat kipeät.
  • Hampaat näyttävät pidemmiltä.
  • Hampaiden välit ovat suurentuneet tai hampaat ovat liikkuneet.
  • Purenta on muuttunut.
  • Jatkuva pahanhajuinen hengitys tai paha maku suussa.

 

Kuinka iensairauksia hoidetaan?

  • Lievät ientulehdukset paranevat monesti tehostetulla hampaiden ja hammasvälien puhdistuksella. Hyvä suuhygienia myös ehkäisee plakin kerääntymistä.
  • Hammaslääkärin suorittama hampaiden puhdistus poistaa myös kovettunutta plakkia, eli hammaskiveä, mikä auttaa ientulehdusta paranemaan. Hammaskivi raaputetaan pois ienrajan ylä- ja alapuolelta ja hammaskiven poisto on siksi aikaa vievä toimenpide.
  • Joskus saattaa olla välttämätöntä suorittaa pieni toimenpide, jossa ien puudutetaan ja sen reunaa hieman nostamalla saadaan puhdistettua myös hammaskaulat kunnolla.

Säännöllisillä hammaslääkärikäynneillä voidaan ehkäistä lievien iensairauksien paheneminen vakavammiksi sairauksiksi. Vakavammat tulehdukset vaativat aina hammaslääkärin hoitoa.

 

 

 

HAMPAIDEN VIHLONTA

Hampaiden herkkyys ona monien ihmisten ongelma. Sen aiheuttaa usein kuumien, kylmien, makeiden tai happamien juomien ja ruokien nauttiminen. Normaalisti purukalustossasi hammasluuta (hermoja suojaavaa luukudospintaa) peittää kiille niin kruunuosassa kuin hampaita ympäröivissä ienosissa. Ajan myötä hampaita suojaava kiille voi ohentua, jolloin sen suojaava teho heikkenee. Myös ikenet voivat vetäytyä pikku hiljaa, ja hammasluun juuripinta tulee esille.

Hammasluussa on paljon huokosia tai onteloita, jotka johtavat hampaan ulkopinnasta ydinosan hermoihin. Kun hammasluu on suojaamaton, nämä huokoset altistuvat ympäristön ja ravinnon lämpötilamuutoksille.

Hammasluun paljastuminen voi johtua monesta tekijästä. Yleisimpiä syitä ovat:

  • ikenen vetäytyminen iän tai vääränlaisen harjaamisen takia
  • happamat virvokkeet (kuten limonadit), jotka aiheuttavat kiilteen kulumista ja hammasluun paljastumista
  • hampaiden narskuttelu – tämän takia jopa koko hampaisto voi tuntua aralta
  • harjaaminen varsin karkealla hammastahnalla tai väärin ja/tai useammin kuin kolme kertaa päivässä voi kuluttaa kiillettä
  • iensairaus, mikä voi johtaa ikenien vetäytymiseen
  • hammas, josta on lohjennut pala tai jossa on halkeama saattaa paljastaa hammasluuta.

Mitä voin tehdä asialle?

Ensimmäinen vaihe hampaiden herkkyyden hoidossa on sen syiden selvittäminen. Tässä sinua auttaa hammashoidon ammattilainen. Jos herkkyys johtuu paljastuneesta hammasluusta, sinä ja hammashoitajasi voitte hoitaa ongelmaa ja herkkyyttä usein eri menetelmin. Näihin kuuluvat muun muassa:

  • erittäin pehmeäharjaksisen hammasharjan käyttö
  • oikeanlainen harjaaminen, jolla ehkäistään kiilteen hankaantumista ja ikenien vetäytymistä
  • erityisesti herkille hampaille suunniteltujen hammastahnojen käyttö.

 

LÄHTEET: colgate.fi, oralb.fi, palckers,perrigo.fi