Asiaa apteekista

Liikunta hyvinvoinnin edistäjänä

Hyvinvointia voisi kuvailla elämänlaadun, onnellisuuden ja tyytyväisyyden tuomaksi yksilölliseksi kokemukseksi elämästä. Hyvinvointi itsessään on kokemus, jonka voidaan ajatella koostuvan toisiaan tukevista rakennuspaloista, kuten ravinto, lepo, liikunta sekä henkinen hyvinvointi.

Hyvinvoinnin rakennuspalojen välillä on hyvä vallita tasapaino, joka mahdollistaa kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kokemuksen. Jokin rakennuspaloista voi jäädä huomaamatta ja ajan kuluessa se voi vaikuttaa myös muiden palojen tasapainoon. Esimerkiksi liian vähäisellä liikunnalla voi olla vaikutusta unen laatuun ja saattaakin aiheuttaa univaikeuksia. Vaarana on myös että, jokin osa-alue vie liikaa huomiota, joka saattaa usein alkaa nakertamaan muiden hyvinvoinnin rakennuspalojen osuutta. Näin voi käydä, jos liikunnasta tulee pakkomielteistä ja esimerkiksi levolle ei jää juurikaan aikaa. Tällaiset tasapainon muutokset saattavat horjuttaa kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tunnetta.

Kokonaisvaltainen hyvinvointi voidaan jaotella kahteen osaan, mielen ja kehon hyvinvointiin. Liikunnan vaikutusta näihin molempiin yhtenä hyvinvoinnin rakennuspalikkana on vaikea olla huomaamatta. Liikunta vaikuttaa myös esimerkiksi unen laatuun sekä lisää elimistön energiantarvetta ja usein näin lisää ruokahalua.

Liikunnan tuomaa hyvinvointia voidaan tukea tekemällä itselleen mieleisiä valintoja liikkumisen muodosta. Sinulle liikunnan tuoma ilo voi tulla kävelylenkistä ystävän tai läheisen kanssa syysiltojen hämärtyessä tai raskaasta treenistä yksin ajatuksia ja stressiä purkaen. Liikunnan tuoma hyvinvoinnin kokemus on hyvin yksilöllinen, mutta rakennuspalana se on ehdottoman tärkeä matkalla kohti kokonaisvaltaista hyvinvointia. Hyvä on muistaa tutustua itseensä ja kuunnella kehoa sekä mieltä. On myös hyvä keskittyä vaikuttamaan niihin asioihin mihin itsellä on mahdollisuus.

 

5 vinkkiä liikunnan lisäämiseen arjessa:

  1. Pyöräile tai kävele töihin / apteekkiin / kauppaan
  2. Pyri lisäämään aktiivisuutta kaikkeen mitä teet. Kokeile esimerkiksi varpaillenousuja ruokaa laittaessa.
  3. Hyödynnä piha- ja kotitöitä ja nauti niiden tuomasta liikkeestä.
  4. Lyhyet verryttelyhetket pitkin päivää eivät syö muulta tekemiseltä juuri aikaa, mutta ne virkistävät sekä kehoa että pääkoppaa
  5. Tapaa ystäviä ja läheisiä ulkona. Mieli ja ajatukset tuulettuvat ulkona ja asiat saavat uutta perspektiiviä!

 

 

Joskus liikunnan tuomaa iloa rajoittaa kivut, kuten esimerkiksi nivelkivut. Nivelkivuista kärsivien ei kuitenkaan tarvitse rajoittaa liikuntaa pois kokonaan vaan liikuntaa voi harjoittaa oman lääkärin ohjeiden mukaisesti. Joskus tueksi voi tarvita esimerkiksi nivelten aineenvaihduntaan osallistuvaa glukosamiinia. Glukosamiinivalmisteita on saatavilla Kaustisen apteekista erilaisina voiteina sekä tabletteina.

-

-

-

Lihaskivut ovat yleisiä liikuntaa rajoittavia tekijöitä. Nivel-ja lihaskipujen hoitoon voidaan tarvittaessa käyttää erilaisia kipugeelejä, joiden vaikutus voi perustua luonnollisiin aineisiin tai sisältää tulehduskipulääkettä, joka on hyödyksi, jos kipu johtuu tulehduksesta. Apteekkien valikoimasta löytyy niin lihaksia rentouttavia kylmä- ja lämpögeelejä, kuin tulehdusta lievittäviä kipugeelejä. Kipugeelien etu verrattuna suun kautta otettaviin lääkkeisiin on paikallinen vaikutus. Näin ne eivät rasita muuta elimistöä.  Lihas- ja nivelkipuja voidaan hoitaa tarvittaessa lyhytaikaisesti myös suunkautta otettavilla kipulääkkeillä, mutta näiden oikea käyttö on hyvä varmistaa aina apteekista tai omalta lääkäriltä.

-

-

Lihassärkyyn

-

-

 

Muista huolehtia myös palautumisestasi.

Palautuminen vaatii aikaa sekä oikeanlaista ravintoa. Liikunnan jälkeen elimistön on hyvä saada energiaa sekä mahdollisesti hikoilun mukana menetettyjä hivenaineita ja mineraaleja. Lisäksi jos ruokavalio on rajoittunut, täytyy ottaa huomioon myös mahdollinen vitamiinien tarve. Tärkeintä on kuunnella omaa kehoa.

 

Kiireiseen arkeen liikunnan sisällyttäminen voi olla joskus vaikeaa, mutta fyysisen hyvinvoinnin kokonaisuus rakentuu pienistä arkisista valinnoista, kuten työpäivien taukojumpista, pienistä päivittäisistä kävelyistä, portaiden suosimisesta hissin sijaan sekä mahdollisuuksien mukaan apteekkiin, lähikauppaan tai naapuriin pyöräilystä tai kävelystä. Pienistäkin arkisista valinnoista syntyy suuria kokonaisuuksia kohti liikunnan tuomaa onnea ja hyvinvointia.