KUIVAN IHON HOITO

Kaikenikäiset ihmiset kärsivät ihon kuivuudesta.

Kuiva iho hilseilee ja se voi olla kireä tai kutiseva. Iho voi myös rikkoutua. Kuivaa ihoa voidaan kuitenkin hoitaa monin tavoin.

Ihon kuivuus voi olla lievää ja lyhytaikaista tai se voi olla pysyvä ja vakavampi ongelma. Kuiva iho on yleensä myös herkkä ja se ärtyy helposti, jolloin ihoon voi tulla ekseemoja, ihottumaa tai tulehduksia.

 

Mistä ihon kuivuminen johtuu?

Ihossa on luonnostaan kosteutta sitovia aineita. Rasva-aineet estävät kosteutta haihtumasta ja ihoa kuivumasta. Jos rasvaa ei ole riittävästi tai jos se poistetaan, ihon suoja katoaa ja kosteus haihtuu helpommin.

Vuosien myötä ihon kyky sitoa kosteutta heikkenee ja talineritys vähenee aiheuttaen ihon kuivumista. Taipumus voi olla perinnöllinen ja myös ulkoiset tekijät, kuten sää ja ilman kosteus, vaikuttavat iho kuivuuteen. Kylmä ja kuiva ilma talvella, liiallinen pesu, kuivattavat ihonhoitotuotteet, puhdistusaineet sekä liiallinen auringonotto kuivattavat ihoa. Myös jotkin lääkkeet tai sairaudet voivat olla syynä kuivuuteen.

                       

Tässä helppoja ja tehokkaita keinoja vartalon ihonhoitoon:

*KUIVAHARJAA IHO

Kuivaharjaus poistaa ihon pinnalta kuolleita ihosoluja, elvyttää ihon verenkiertoa ja ihosolujen hapen- ja ravinnonsaantia sekä kuona-aineiden poistumista virkistäen ja kiinteyttäen ihoa. Kuivaharjauksen voi tehdä vaikka joka päivä vartalolle tarkoitetulla harjalla tai karhealla kintaalla. Aloita harjaus jalkapohjista ja etene ylöspäin pyörivin liikkein. Käy kuivaharjauksen jälkeen suihkussa.

*KÄYTÄ HELLÄVARAISIA PESUAINEITA

Käytä vartalolle pesuainetta, joka ei kuivata. Valitse ihollesi ja mieltymyksiisi sopiva aine. Apteekissa on saatavana kaikkein herkimmälle ja kuivimmallekin iholle sopivia tuotteita, kuten pesuöljyjä, -geelejä ja-voiteita. Jos peseydyt päivittäin tai useammin, sinun ei tarvitse aina pestä karhealla harjalla tai edes pesuaineella. Riittää kun käytät pesuainetta kainaloille, jaloille ja intiimialueille ja huuhtelet vartalon ihon. Jatkuva raju hankaaminen ja saippuaa sisältävien pesuaineiden käyttö rikkoo ihoa suojaavan ja kosteuden haihtumista estävän happokalvon.

 

PESUAINEITA KUIVALLE JA HERKÄLLE IHOLLE:

 

*NAUTI SAUNASTA JA KYLVYSTÄ

Saunasta,kylvyistä ja suihkusta ei ole haittaa, kun kiinnittää huomiota veden ja löylyjen lämpötilaan. Vesi ei kuivata ihoa. Kannattaa kuitenkin välttää tulikuumia löylyjä tai pitkiä kuumia suihkuja, koska ne saippuan kanssa liuottavat rasvaa ihon pinnasta.

*KUORI IHO

Kuorinta irrottaa kuivaa, kuollutta ihosolukkoa ihon pinnasta, jolloin iho siliää ja kirkastuu. Vartalon ihon voi kuoria suihkussa kerran tai parikin kertaa viikossa. Käsittele hyvin erityisesti kovat ja karheat ihoalueet, kuten kanta- ja kyynärpäät. Valitse vartalolle sille tarkoitettu kuorinta-aine ja muista: mitä herkempi iho, sen hellävaraisempi kuorinta. Älä kuori ärtynyttä tai rikkinäistä ihoa.

*HYVÄ KOSTEUSVOIDE ON TÄRKEÄ

Valitse voiteen koostumus ihotyyppisi, ihon kunnon ja vuodenajan mukaan. Vaikka iholle kesällä riittäisi kevyt emulsio, talvella se voi kaivata öljyä, paksua voidetta tai jopa molempia. Paras vaihtoehto löytyy apteekin henkilökunnan opastuksella. Vartalon iho kuivuu kasvojakin herkemmin, koska vartalossa on vähemmän talirauhasia kuin kasvoilla. Kun iho ei saa aurinkoa, sen pintakerros on ohut ja kosteus pääsee haihtumaan, ellei sitä sulje ihoon voiteella. Erityisesti kosteus haihtuu, kun ilma on kuiva. Kosteuden haihtuessa iho kuivuu kuivumistaan ja halkeilee helposti, jolloin bakteerit pääsevät vaivattomammin ihoon aiheuttamaan tulehduksia ja ärtymistä. Seuraa kutinaa ja raapimista ja lisää tulehduksia ja ärtymistä. Säännöllinen voitelu on siis tärkeää. Voide kannattaa levittää aina suihkun tai kylvyn jälkeen, kun iho on vielä aavistuksen kostea. Voide sulkee kosteuden ihoon.

 

ACON PERUSVOITEITA:

 

Onko ihosi kenties atooppinen?

Lievästi atooppisen ihon oireita ovat silloin tällöin punoittava, erittäin kuiva, hilseilevä ja kutiseva iho. Jos atopia on vakava, kutina on jatkuvaa, iho halkeilee ja ihottuma on kivulias ja läiskäinen.

Ihon heikko suojamuuri vaikuttaa atooppisen ihottuman syntyyn. Tällöin bakteerit ja allergeenit pääsevät normaalia helpommin ihon kerroksiin aiheuttamaan tulehduksia. Seurauksena on punoittava ja kutiseva ihottuma. Tilanne pahenee, ihottuma kroonistuu ja laajenee kun ihoa raapii. Onnistuneen hoidon ja ihon paranemisen kannalta on tärkeää käydä ihotautilääkärillä ja saada diagnoosi sekä hoito-ohjeet ennen kuin hoitaminen hankaloituu.

Atooppisen ihottuman ehkäisy ja hoito

*Pidä ihon suojamuurin kunnosta huolta. Voitele ihoa säännöllisesti kerran tai kaksi päivässä  jo ennen sen kuivahtamista.

*Käytä hellävaraista, pitkäkestoista kosteutta antavaa voidetta, jolla on ihoa suojaavia ominaisuuksia.

*Pidä iho puhtaana, suihkuta hiki ja lika tarvittaessa pois. On tärkeää olla käyttämättä kuumaa suihku- tai kylpyvettä sekä kuivattavia pesuaineita. Voitele iho heti kylvyn tai suihkun jälkeen, kun se on vielä kostea.

*Älä raavi, rapsuttele tai hinkkaa ihoa karhealla pyyhkellä. Vältä myös kuorinta-aineita, jotka hankaavat ihoa mekaanisesti. Vaikka kuorinta-aineet saavat ihon hetkeksi tuntumaan pehmoiselta, pidemmän päälle niiden vaikutus ei ole atooppiselle iholle suotuisa.

*Suosi vaatteissa materiaaleja, jotka hengittävät hyvin eivätkä hankaa, kutita tai raavi. Monia ärsyttävät karhea villa, akryyli ja muut keinokuidut. Hyvin toimivina pidetään silitettyjä, pehmeitä puuvillakankaita.                                            

 

 

 

 

Perusvoiteet hoitavat ja kosteuttavat
Perusvoiteet ovat ihon kosteutukseen tarkoitettuja lääketehtaan valmistamia lääkkeettömiä ja hajusteettomia voiteita. Perusvoiteita käytetään monien ihotautien hoidossa niin sanottuna tukihoitona. Ne eivät vaikuta ihon tulehdukseen, mutta rasvaamalla iho pysyy paremmassa kunnossa. Perusvoiteet sopivat vartalon ihon päivittäiseen kosteutukseen. Kerran tai pari päivässä on hyvä rasvaustahti normaalille iholle.  

 

 

 

                                                                                       Perusvoiteet eroavat toisistaan rasvapitoisuuden perusteella.

* Kevyimmät perusvoiteet ovat rasvattomia geelejä, lotioneita ja kevyitä emulsiovoiteita. Niiden rasvapitoisuus on alle 30 prosenttia ja ne sisältävät enemmän vettä kuin rasvaisemmat voiteet.

*Keskirasvaisia ovat emulsiovoiteet, joiden rasvapitoisuus on yli 30 mutta alle 50 prosenttia.

*Paksuimpia voiteita ovat rasvaiset emulsiovoiteet ja voiteet, joissa rasvaa on yli 50 prosenttia.

 

 

ORIONIN PERUSVOITEITA:

 

Nyrkkisääntö on: mitä kuivempi iho, sitä rasvaisempi voide. Jos taas voide ei imeydy, vaan se jää ikävästi ihon pinnalle, voi se olla liian rasvainen ihollesi. Yleensä kannattaa valita kevyehkö tai keskirasvainen mutta tehokkaasti kosteuttava perusvoide. Se sopii esimerkiksi vartalon peruskosteutukseen. Ohut geelimäinen perusvoide sopii usein akneiholle - se kosteuttaa mutta ei tuki ihohuokosia. Kaikkein rasvaisimmat voiteet sopivat usein kuivien jalkojen ja käsien hoitoon, atoopikolle tai jos kärsit hilseilevästä ihottumasta.

Eri ihoalueilla voi käyttää eri voiteita: rasvaista kantapäihin ja kevyempää vartalolle. Voit myös tarvita eri vuodenaikoina eri voiteita.

Apteekkimme henkilökunnan avulla löydät itsellesi sopivan voiteen, jota on miellyttävä käyttää. Minkälainen on ihotyyppisi, ihosi kunto ja mihin tarpeeseen voide tulee. Kokeilemalla löytyy sopivin vaihtoehto.