Asiaa apteekista

TIESITKÖ TÄMÄN KOHONNEESTA VERENPAINEESTA

Verenpaine vaihtelee kuormituksen mukaan ja vuorokauden eri aikoina. Tilapäinen vaihtelu on normaalia. Liikkuessa, jännittäessä ja suuttuessa verenpaine nousee, ja levossa laskee.

Elimistölle vahinkoa syntyy, kun verenpaine on jatkuvasti koholla.

Oman verenpainetason voi selvittää vain mittaamalla. Kohonnut verenpaine on usein oireeton tai oireet ovat epämääräisiä. Vaikka kohonnut verenpaine ei tunnu, ei sitä kannata jäädä vain seurailemaan. Sen seuraukset voivat olla vakavat ja hoito on sen vuoksi tärkeää. Jos kertamittauksessa herää epäily kohonneesta verenpaineesta, todellinen painetaso selvitetään kotimittauksilla. Verenpaine mitataan viikon ajan aamuin ja illoin kaksoismittauksena. Se tarkoittaa verenpaineen mittaamista kahdesti peräkkäin 1-2 minuutin välein. Todellinen taso on viikon aikana tehtyjen mittausten keskiarvo.

Jos yläpaine eli systolinen paine on toistuvasti ≥ 140 mmHg tai alapaine eli diastolinen paine ≥ 90 mmHg, verenpaine on kohonnut. Kohonneen verenpaineen raja kotimittauksissa on 135/85 mmHg. Verenpaine on ihanteellinen, kun se on alle 120/80 mmHg.

Kun verenpaine hoidetaan ajoissa kuntoon, sen aiheuttamia vakavia haittoja pystytään tehokkaasti estämään. Kohonnut verenpaine on merkittävin sydän- ja verisuonisairauksien vaaratekijöistä. Se rasittaa sydäntä ja aiheuttaa haitallisia muutoksia verisuonissa. Hoitamattomana kohonneet verenpaineet voivat johtaa aivohalvaukseen, sydämen vajaatoimintaan, sydäninfarktiin ja sepelvaltimotautiin sekä muihin vakaviin sairauksiin.

Kohonneen verenpaineen syyt

Kohonneen verenpaineen taustalla voi olla jokin sairaus tai elintavat. Noin viisi prosenttia kohonneesta verenpaineesta on muun sairauden aiheuttamaa. Lääkärin tekemä diagnoosi ei perustu pelkästään verenpaineen mittaukseen, vaan esi- ja taustatietojen lisäksi tutkitaan sydänfilmi ja erilaisia verikokeita. Virtsa- ja munuaiskokeella voidaan pois sulkea verenpainetta nostava sairaus.

Verenpaineeseen vaikuttavat sekä perinnölliset tekijät että elintavat. Geeneihin ei voi vaikuttaa, mutta elintapamuutoksilla voi olla suuri merkitys. Elintapoihin on hyvä kiinnittää huomioita, kun verenpaine ylittää ihanteellisen tason 120/80 mmHg.

Elintavat, jotka nostavat verenpainetta:

  • Runsas suolan käyttö
  • Lakritsituotteiden runsas käyttö
  • Lihavuus, etenkin vyötärölle kertyvä liikapaino
  • Liikunnan vähäinen määrä
  • Tulehduskipulääkkeiden runsas käyttö
  • Hormonien käyttö (ehkäisypillerit, vaihdevuosien hormonihoito)
  • Alkoholin runsas käyttö
  • Stressi
  • Tupakointi

Verenpaineen hoito elintapamuutoksilla

Suola

Yhdeksän kymmenestä suomalaisesta syö liikaa suolaa. Suolan saantia voi vähentää käyttämällä mahdollisimman vähän suolaa ruoanvalmistuksessa ja valita vähäsuolaisia tuotteita kuten vähäsuolaisempi leipä. Makuaisti tottuu vähempään suolaan muutamassa viikossa. Päivittäisestä suolasta noin 80 % tulee elintarvikkeista piilosuolana. Suositus on enintään 5g (teelusikallinen) päivässä.

Ylipaino

Ylipainoisella jo muutaman kilon väheneminen voi laskea verenpainetta. Painonhallinta edistää muutoinkin sydänterveyttä. Hyvä olo ja itselle sopiva paino löytyy, kun löytää keinoja pitää itsestään huolta. Siinä auttavat itsetuntemus, tiedot ja taidot hyvinvointia tukevista elintavoista, läheisten tuki sekä riittävät voimavarat. Pelkkä laihduttaminen johtaa hyvin harvoin pysyviin painonhallintaa tukeviin elintapoihin ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Tärkeintä on kehon ja mielen hyvinvointi.

Liikunta ja verenpaine

Säännöllinen liikunta alentaa tehokkaasti verenpainetta. Viikoittain olisi hyvä liikkua useana päivänä yhteensä ainakin 2 tuntia 30 minuuttia reippaasti (esimerkiksi puolen tunnin ajan lähes joka päivä). Kaikki pienet, muutaman minuutit liikuntahetket lasketaan mukaan viikon liikuntamääriin. Kaikenlainen, myös kevyt liikkuminen on hyvästä ja tärkeää terveyden kannalta. Varsinaisiksi liikuntamuodoiksi sopii esimerkiksi kävely, pyöräily tai muu itselle mieluisa liikuntamuoto. Myös kohtuukuormitteinen lihaskuntoharjoittelu yhdistettynä muuhun liikuntaan auttaa hallitsemaan verenpainetta.

Alkoholi

Säännöllinen, määrältään suosituksen ylittävä alkoholin käyttö kohottaa verenpainetta ja lisää aivoverenvuodon ja -infarktin vaaraa. Alkoholia ei suositella nautittavaksi joka päivä eikä kerralla enempää kuin 5 annosta miehille ja 4 annosta naisille. Keskimääräisen viikkokulutuksen tulisi miehillä olla enintään 14 annosta ja naisilla 9 annosta. Alkoholijuomat sisältävät paljon energiaa, joten niiden runsas käyttö vaikeuttaa painonhallintaa muiden haittojen lisäksi.

Stressi

Pitkäkestoinen stressi – psyykkinen tai sosiaalinen kuormitustila – voi aiheuttaa verenpaineen kohoamista. Palautumisesta huolehtiminen on tärkeää.

Jokaisen on tärkeä löytää oma keino palautua.   Esimerkiksi Mindfulness on yksi tapa.

Mindfulnesilla tarkoitetaan tietoista läsnäoloa tässä hetkessä. Se on mielen jumppaa, jossa harjoitellaan huomion suuntaamista tähän hetkeen ja kokemukseemme hetkessä. Usein on vaikeaa olla muutamakin minuutti itsemme kanssa hiljaa. Vaikka pyrkisimme rauhoittumaan ja rentoutumaan, ilmoittaa keho tai mieli meille jo parin minuutin jälkeen tylsistymisestään, ja alkaa tehdä jotain. Mieli on tottunut suunnittelemaan ja analysoimaan ja yhteys kehoon on usein heikentynyt.

Harjoittelussa kiinnitetään huomiota hengitykseen ja samalla tarkkaillaan tuntemuksia kehossa. Kehotietoisuus vahvistuu ja harjoittelun myötä kuulemme paremmin myös kehon viestejä.

Uni

Riittävä määrä lepoa ja unta on hyvinvoinnin perusta. Jos uni häiriintyy jatkuvasti, keskustele asiasta lääkärin kanssa. Taustalla voi olla uniapnea, joka kohottaa verenpainetta.

Hyvä uni on terveyden ja jaksamisen kannalta tärkeää. Unen aikana aivot elpyvät, keho palautuu ja mieli virkistyy. Hyvä uni huolehtii myös vastustuskyvystä, sokeri- ja kolesteroliaineenvaihdunnasta sekä tukee painonhallintaa.

Kohonneen verenpaineen hoito

Verenpaineelle suotuisat elintavat on hoidon perusta. Jos verenpaine ei laske riittävästi terveellisillä elämäntavoilla, tarvitaan rinnalle lääkehoitoa. Verenpainetasosta, kohde-elinvaurioista ja liitännäissairauksista riippuen lääkehoito aloitetaan heti tai kuuden kuukauden elintapahoidon jälkeen. On tavallista, että tarvitaan kahden tai kolmen lääkkeen yhdistelmää hoitotavoitteen saavuttamiseksi.

Kun lääkehoito on aloitettu, sen vaikutuksia tulee säännöllisesti seurata kotimittauksilla. Tällä hetkellä vain alle puolella lääkitystä käyttävistä verenpaine on hoitotavoitteessa. Jos et tiedä omaa hoitotavoitettasi, kysy sitä hoitavalta lääkäriltä.

Luotettava kotimittaus

Verenpaine vaihtelee hetkestä toiseen.

Esimerkiksi stressi, kylmyys, vuorokauden aika ja tunnekuohut aiheuttavat verenpaineen vaihtelua.                                                   

Siksi verenpainetason määrittäminen perustuu useampana päivänä ja mahdollisimman samanlaisissa olosuhteissa tehtyihin mittauksiin.

Kotimittaus on helpoin ja luotettavin tapa seurata verenpainetta.

Tarkista kuitenkin ensin, että mittari ja mittaustekniikka ovat kunnossa.

Verenpaineen mittaamiseen suositellaan olkavarsimittaria.

Rannemittaria suositellaan vain, jos olkavarteen ei ole saatavilla oikean kokoista mansettia.

Luotettavan lukeman saamiseksi, mansetin tulee olla sopivan kokoinen.

Liian pieni mansetti antaa todellista painetta korkeamman lukeman, ja liian suuri mansetti puolestaan matalamman lukeman. 

 

                                                                                             

Näin mittaat verenpaineen oikein:

  • Voit tehdä mittauksen kummasta kädestä tahansa. Pääsääntöisesti oikeakätiset mittaavat vasemmasta kädestä, ja vasenkätiset oikeasta.
  • Huolehdi, että mittausympäristö on meluton, kiireetön ja lämmin.
  • Vältä puoli tuntia ennen mittausta raskasta fyysistä rasitusta, tupakointia, kofeiinipitoisia juomia ja raskasta ateriointia.
  • Laita mansetti olkavartesi ympärille ja istu rauhassa 5 minuuttia.
  • Mittaa verenpaine, toista mittaus 1–2 minuutin kuluttua.
  • Älä puhu tai liiku mittauksen aikana, älä seuraa mittarin lukemia.
  • Merkitse mittauslukemat ylös verenpainekorttiin.
  • Ota verenpaineen mittaustulokset mukaan lääkärin tai terveydenhoitajan vastaanotolle.

Verenpainemittarit

Lähteet:

Käypä Hoito suositus; Kohonnut verenpaine

www.terveyskyla.fi/sydansairaudet/tietoa/verenpaine

www.sydan.fi