ASIAA TÄISTÄ

ASIAA TÄISTÄ

 

Lapsiperheiden riesa täit ovat varma syksyn merkki.

Helposti päästä toiseen tarttuvat täit leviävät nopeasti kouluissa ja päiväkodeissa aiheuttaen pieniä epidemioita.

 

Päätäi (Pediculus humanus var cupitis) on vain ihmisen hiuksissa loisiva, siivetön hyönteinen, jonka pituus täysikasvuisena on vain 2-3 millimetriä. Toisin kuin usein ajatellaan, täitartunta ei ole merkki huonosta hygieniasta, sillä tilaisuuden tullen täi tarttuu päähän kuin päähän. Täinaaras elää noin kuukauden, jonka aikana se munii noin 100-200 munaa eli saivaretta, jotka se liimaa tiukasti kiinni hiuksiin. Täitartunnan toteaminen perustuu täiden tai saivareiden etsimiseen ja löytämiseen hiuksista.

 

 

TÄIKAMPOJA

 

 Voimakas kutina päänahassa herättää epäilyksen täitartunnasta. Täit elävät imemällä ihmisen hiuspohjasta verta. Pistemäiset puremajäljet punoittavat ja kutisevat, jolloin niitä tulee raavittua helposti. Raapimisen seurauksena ihoon voi tulla   bakteeritulehdus. Päätäi ei levitä muita tauteja. Täin havaitseminen paljaalla silmällä hiusten seasta on haastavaa; täysikasvuinen täi on vain parin millin pituinen ja väriltään useimmiten läpikuultavan harmaa. Täiden munat eli saivareet ovat   helpommin havaittavissa. Useimmiten täitartunta varmistuukin, kun hiusten tyvestä löytyy pieniä, rusehtavia, mannaryynimäisiä rykelmiä.

 

Täiden hoidossa nopeus on valttia. Hoito tulee aloittaa heti täitartunnan toteamisen jälkeen. Kun koulussa tai päiväkodissa esiintyy täitä, lasten hiukset kannattaa tarkistaa säännöllisesti kampaamalla. Kaikki perheenjäsenet tarkastetaan, mutta riittää kun todetut tartunnat hoidetaan. Päätäi ei lennä eikä hypi, eikä se leviä lemmikkien turkin välityksellä. Päätäin ja saivareiden etsimisessä käytetään apuna tiheäpiikkistä täikampaa, jolla hiukset kammataan tyvestä latvaan. Hiukset käydään systemaattisesti läpi koko pään alueelta kahdesti joka kampauskerralla. Kampaamista helpottaa, kun sen tekee pesun jälkeen hiusten ollessa vielä kosteat ja kun hiuksiin on pesun yhteydessä käytetty hiustenhoitoainetta.

 

Täitartunta hoidetaan apteekista saatavilla täishampoolla tai -liuoksella. Tärkeätä on lukea käytettävän valmisteen hoito-ohjeet ja toimia niiden mukaan huolellisesti. Perinteisten vahvojen lääkeshampoiden rinnalle on nykyään tullut myös hellävaraisempia hoitovaihtoehtoja. Näiden valmisteiden teho perustuu silikoniyhdisteisiin, joiden kyky estää veden haihtuminen täin elimistöstä tappaa sen. Käsittely on hyvä uusia runsaan viikon kuluttua, jotta saivareista kuoriutuvat nymfit saadaan myös varmasti hoidettua.

 

Hoitoa voidaan tehostaa säännöllisellä ja huolellisella kampaamisella, joka suoritetaan tiheäpiikkisellä täikammalla useasti kahden viikon ajan. Kosteat selvitetyt hiukset kammataan tiheäpiikkisellä täikammalla pienissä osioissa. Jokainen suortuva tulee kammata huolellisesti tyvestä latvaan. Jokaisen vedon jälkeen kampa pyyhitään talouspaperiin, jotta irronneet munat eivät pääse kiinnittymään uudelleen hiuksin.  Koko pää kammataan kaksi kertaa jokaisella kampauskerralla. Kampaaminen kannattaa toistaa useita kertoja kahden viikon ajan hoidon tehon varmistamiseksi. Mikäli täitä todetaan vielä tämän jälkeen kannattaa hoito uusia toisella apteekin hoitovalmisteella.

 

.          

TÄISHAMPOITA

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Täitartunta perheessä ei vaadi erityistä siivousoperaatiota kodissa. Päästä irronnut täi ei elä ilman ravintoa paria päivää pidempään. Riittää kun hiusten kanssa tekemisissä olleet tavarat, kuten kammat, hiusharjat, soljet, vuodevaatteet, pipot ja päähineet kannattaa pestä tai jos niitä ei voi pestä, niin ne poistetaan käytöstä kahdeksi viikoksi.

 

Täitartuntoja voi myös ehkäistä. Täitartunnasta tulee ilmoittaa heti kouluun tai päiväkotiin, jotta mahdollinen leviäminen saadaan pysäytettyä nopeasti. Tärkein ohje on muistuttaa lasta, että pipot, hiusharjat ja ponnarilenkit ovat henkilökohtaisia, eikä niitä kannata vaihdella kavereiden kanssa. Koulussa pipo kannattaa naulakon sijaan säilyttää repussa. Epidemioiden aikaan voi harkita myös apteekista saatavia täitartuntojen ehkäisyyn tarkoitettuja valmisteita.

 

 

Lähde:terveyskirjasto.fi, apteekki.fi